Edelweisskapelle


www.edelweisskapelle.nl

 


Geschiedenis

De geschiedenis van de Edelweiss Kapelle voert terug naar de barre winter van 1960. Het was in die dagen dat de Edelweiss Kapelle werd opgericht door een groep muzikale vrienden uit Gelselaar. De groep kwam voort uit het destijds populaire Gelria Cabaret, een revuegezelschap dat nauwe banden onderhield met de Gelsterse muziekvereniging Excelsior. Veel zaaleigenaren hadden het publiek een hele avond vermaak beloofd, terwijl het cabaret reeds rond 22.30 uur was afgelopen. Een aantal leden van de plaatselijke muziekvereniging Excelsior wilden wel graag Oostenrijkse en Tsjechische blaasmuziek spelen om de avond verder te vullen. Zo ontstonden de Scholl’n Meijers. Gekleed in blauwe kiel en wit geschuurde klompen was dit orkest in die tijd al een onbetwiste smaakmaker op diverse feesten

Tiroler kapel

Een caféhoudster in Hengevelde, waar de Scholl’n Meijers al jaren speelden, kwam ruim 25 jaar geleden op het idee voortaan Tiroler muziek te blazen. Dit bleek aan te slaan en zo zijn de Scholl’n Meijers omgedoopt tot Tiroler Kapel en werd de naam Edelweiss Kapelle gekozen.

Repertoire

De Edelweiss, het bekende beeldmerk van de kapel, is sinds die tijd vaak te zien op feesten in Noord- en Oost-Nederland en soms zelfs in Duitsland. Nog steeds is de kapel onlosmakelijk verbonden met Excelsior. Ondertussen is ook de Nederlandstalige stemmingsmuziek en de “Alpenrock” aan het repertoire van de Edelweiss Kapelle toegevoegd. De slogan “Allround in muziek voor een vrolijk publiek” vertelt in één zin de doelstelling van de Edelweiss Kapelle. De kapel heeft wat feest maken betreft een naam hoog te houden. Feesten als de Keidagen in Lochem zijn jaarlijkse hoogtepunten. De kapel speelt dan ook muziek die overal aanslaat. De laatste jaren heeft de Edelweiss Kapelle veel succes met de populaire Alpensound. Bekende voorbeelden hiervan zijn: het Alpenland Quintett, de Zillertaler Schürzenjäger en de Klostertaler.