Zomerfeest 2009


Zomerfeest 2009: “Gelster draait door”


Van 27 tot en met 30 augustus vond het Gelselaars zomerfeest plaats.
Het thema was dit jaar: Gelster draait door.

Het feest begon op donderdagavond om 17.30 uur met het sponsoruurtje. Hiervoor zijn de bedrijven en hun werknemers uitgenodigd die het mede mogelijk maken dat het feest wordt gehouden. Veel aanwezigen vonden het erg gezellig en bleven na afloop dan ook nog om onder het genot van een drankje te kijken naar de buurten die hun generale repetitie hadden voor de playback avond op zaterdag. Ook de buurten gaan de donderdagavond steeds meer zien als eerste feestavond. Velen blijven dan ook na afloop van de repetitie nog even gezellig na- en bijpraten.

De vrijdag is altijd gereserveerd voor de schooljeugd. Dit jaar had de ouderraad op 3 verschillende plaatsen in het dorp spelletjes georganiseerd. Het klapstuk van de dag was een toneelstuk voor de schooljeugd. Doordat de weergoden echter niet mee wilden werken moest men op het laatste moment nog uitwijken naar de sporthal om te kunnen kijken naar koningin La Violou koningin van eenvoudige komaf, een toneelstuk waarbij de kinderen spontaan werden gevraagd om een rol te spelen.
’s Avonds om 18.15 uur volgt de ballonnenoptocht waarbij de kinderen muzikaal begeleid worden door muziekvereniging “Excelsior”. De optocht eindigt bij de feesttent waar de sleutel van de feesttent door Ben Krudde , directeur van de G.A. v.d. Lugtschool wordt overgedragen aan Arend Otten, de voorzitter van de Oranje Vereniging Gelselaar (OVG). Na de officiele opening door wethouder Scharenborg van de gemeente Berkelland kan het feest voor de volwassenen beginnen.

Het avondprogramma begint met vogelschieten en vogelgooien waarbij de vogel van zijn stokje moet worden gegooid of geschoten. De hiervoor gemaakte vogels blijken ook dit jaar weer taaie rakkers maar omstreeks 21.45 uur wordt de laatste vogel neergeschoten en is Anton Zieverink de schutterskoning, Jose Pasop de vogelgooikoningin, Jelmer Schepers de schuttersprins en Mika Schrijver de vogelgooiprins.

Om 22.00 uur begint de band Q5 te spelen en al snel gaat het dak van de tent. Na veel gedanst te hebben en daarbij de nodige (alcoholische) drankjes te hebben gedronken eindigt deze avond omstreeks 2.00 uur en kunnen de inwoners van Gelselaar en omgeving uitrusten voor de zaterdag.

De zaterdag begon zo goed. De spelletjes voor de zeskamp, waarbij de zes buurten van Gelselaar tegen elkaar strijden om een jaarlang de kampioen te zijn, stonden klaar. De speelattracties voor de kinderen waren in opbouw. De OVG zat net te lunchen toen een van de bestuursleden werd gebeld.
Na thuiskomst bleek zijn echtgenote hartklachten te hebben. Kort daarna reed de ambulance door het dorp en moest zij met grote spoed opgenomen worden in het ziekenhuis in Enschede.
De feeststemming was weg en het feest werd stopgezet en Gelster stond stil. Op dat moment bleek hoe hecht de gemeenschap in Gelselaar is. Op straat kon men een speld horen vallen. Iedereen zat thuis in afwachting van de berichten uit Enschede. Omstreeks 16.00 uur kwam er goed bericht uit Enschede, de operatie was geslaagd en het gevaar was geweken. Op dat moment stond al vast dat dit het meest geslaagde zomerfeest van de afgelopen jaren was.

Omdat de getroffen familie aangaf dat zij wilden dat het feest zou doorgaan werd ’s avonds de draad weer opgepakt. In een volle feesttent werden ’s avonds playbackstukjes met het thema Gelster draait door opgevoerd door de 6 buurten. Na afloop werden 2 buurten als winnaar uitgeroepen:
- De Dorpsbevers met een stukje over het leven in Gelster dat ondanks oorlog, crisis of eerste maanlanding gewoon door gaat.
- De Diepenheimseweg met een stukje over vreugde in verband met de onlangs geplaatste AED waardoor het leven door kan gaan (alsof het zo moest zijn).

Na afloop van de playbackavond werd het feest voortgezet waarbij het “Agrarisch Duo” de feestvreugde verhoogde met muziek.

Op zondagochtend om 9.30 uur zat de tent alweer vol met mensen om de kerkdienst bij te wonen onder leiding van ds. J.W. Leurgans. Het koor Desiree uit Arnhem zorgde voor de muzikale medewerking. Na de kerkdienst werd er ge-fruhshopt waarbij de bezoekers konden meedeinen met de muziek van de Eschlander Kapel. Tijdens de onderbrekingen en na het optreden van de muzikanten werden verschillende dorpsbewoners op de hak genomen door het komische duo Willem en Johanna (gespeeld door Wim Kossink en Joke Pot). Zij lieten op een lachwekkende manier de dorpsgebeurtenissen uit het afgelopen jaar de revue passeren.
In tegenstelling tot andere jaren bleek het zondagprogramma dit jaar bijzonder aan te slaan zodat het tot 15.00 uur gezellig druk bleef in de feesttent.

Omstreeks 15.00 uur werd het feest afgesloten door OVG voorzitter Arend Otten.