Zomerfeest 2023Foto's

Zomerfeest Gelselaar 2023, 10 jaar Bas en Mientje!

Mojo, ID&T, de Feestfabriek; de lange arm van de commerciële festivalorganisaties reikt steeds verder. Maar er is een dorpje dat dapper weerstand blijft bieden tegen dit commerciële geweld: GELSELAAR! Met de hulp van zeer veel vrijwilligers bij het opbouwen, bij de snacktent, de buitenbar, de binnenbar, de OR bij de kinderochtend, Excelsior tijdens de optocht, bij het afbreken na het feest, etc., blijft dit mogelijk. Daarnaast de behulpzaamheid van de bewoners/feestgangers zelf: hulde aan u allen! Dankzij jullie heeft 2023 weer een prachtig dorpsfeest gekregen!

Donderdag
Op donderdagavond creëerde Heinze Bannink van Snorkel FM en goede sfeer tijdens de sponsoravond. Een prima avond waarbij iedereen even rustig warm kon lopen voor de dagen die komen gingen.

Vrijdag
’s Morgens mochten de kinderen tot groep 7 zich op djembe, joekelille en allerlei andere instrumenten uitleven en groep 7 en 8 op zelf gemaakte instrumenten. Want bij 10 jaar Bas en Mientje hoort feestmuziek! Het resultaat werd aan ouders, opa’s en oma’s en andere belangstellenden ten gehore gebracht met een eindconcert: wat een inzet en talent, prachtig!. Om op krachten te komen kregen de kinderen aan het eind een goede bak friet, verdient! Na de vrije middag was het tijd voor de optocht onder begeleiding van Excelsior. Het thema was natuurlijk, net als Bas en Mientje, duo’s. Dus Suzan en Freek, Buurman en Buurman, Jozef en Maria en ga zo maar door schreden achter de muziek aan.

      

Na de opening door de burgemeester nog een dikke duim vanuit de OVG richting de buurten die de geheime opdracht van Bas en Mientje op sublieme wijze hebben uitgevoerd. Het dorp stond de week voor het feest vanuit alle invalshoeken van het dorp in het teken van het dorpsfeest en 10 jaar Bas en Mientje. Dank daarvoor! Bij het vogelgooien bleef Quinten ter Meer stevig in het zadel zitten en werd net als vorig jaar vogelgooiprins. Beau Draaijer nam het stokje van Luc Meerman over en is dit jaar jeugdschuttersprins. Alice Bos besloot ook een keer mee te doen met vogelgooien en werd pardoes Koningin! Nadat iedereen zeker wel een kwartier dacht dat men hem er af zou schieten, deed Johan Voskamp de gloriedagen van Mathias Hilhorst vergeten en werd Koning van 2023. Hierna stond Broadway in de houding om het publiek te vermaken en deed dit met verve. Een aura van plezier, saamhorigheid en gezond chauvinisme hing nog lang boven Gelster.

       

     

Zaterdag
Zaterdagmiddag de traditionele zeskamp. Wat doe je met moeren en een schroefdraad; verfijnde vingers of de handen van een timmerman om de moer zo snel mogelijk onderaan de schroefdraad te hebben? Gooi je de haak via een bocht om de ring of in een rechte lijn (Beau Draaijer is dit jaar in vorm, het lukte hem als enige!)? Moet je hoog of laag onder de wateremmers staan om hem vol te krijgen? En ben je als buurt in staat om de voeten tegelijk naar voren te krijgen bij het verrassingsspel of is samenwerken niet jullie ding? De Diepenheimseweg trok na het optellen van punten aan het langste eind en won met 35 punten!
- Eerste werd de Diepenheimseweg met 35 punten
- Tweede werd de Bolksbeek met 31 punten
- De Krebbersstraat werd derde met 30 punten
- Het Brook werd vierde met 27 punten
- Vijfde werd het Veld met 25 punten
- De Dorpsbevers werden zesde met 21 punten.

   

        

   

’s Avonds bij de optredens was alles ritme wat de klok sloeg en was de donder en bliksem niet van de lucht. Alle buurten zijn bijzonder goed voor de dag gekomen. Het ontleden van Alex Riethorst en het bij nader inzien toch willen reanimeren van deze persoon en de bijbehorende geboorte van Bas en Mientje door Dokter Bernard was van dusdanige kwaliteit dat deze act nog een keer voorgedragen mocht worden: ongekende kwaliteit! Nadat het stof van de optredens neerdaalde op onze heilige Gelsterse bodem, mocht DJ Sander Scheperman het publiek vermaken en opzwepen en dat lukte hem verdraaid goed. Wat een avond! Voetjes van de vloer tot diep in de nacht!

   

   

   

Zondag
Om 09.30 startte de drukbezochte kerkdienst in de tent waarna het tijd werd voor het hoofdonderwerp van dit feest: 10 jaar Bas en Mientje! Voor de gelegenheid was een VIP tribune opgebouwd waar 20 Gelsterse personen met reputatie op gestationeerd werden. De onderwerpen gingen van bladblazers op het uitstrooiveldje, via de dochter van de slager naar de appgroep van ‘betrokken vaders en moeders jeugd Gelster’ tot de avonturen van Niels Koeslag. Bas en Mientje hadden er zin in en hebben er zin in! Op naar de volgende 10 jaar! Onze enige echte eigen Edelweiss Gelselaar verzorgde een dijk van een optreden, waarna het Gelsters feest werd afgesloten en iedereen met wallen onder de ogen en een glimlach huiswaarts keerde. Het was een mooi feest! Tot volgend jaar!