Zoutkist geplaatst in Gelselaar
Gladheidsbestrijding
Op woensdag 30 oktober is de sleutel van de eerste zoutkist van de gemeente Berkelland in ontvangst genomen door de voorzitter van Gelselaars Belang, Wim Kossink.
Deze Gelselaarse zoutkist staat bij de Klokslag. Er zijn 10 zoutkisten beschikbaar in de gehele gemeente. De andere zoutkisten komen deze winter te staan in: Geesteren, Borculo (2 buurten), Neede (3 buurten) Eibergen (2 buurten) en Ruurlo (1 buurt).Die keuze is door niemand gemaakt maar zij hebben zich, net als Gelselaar, meteen spontaan opgegeven toen ze van dit project hoorden.
Seniorenraad Berkelland en het ontstaan van het idee
Winters kunnen veel ongemak geven door veel sneeuw en gladheid. De gladheidsbestrijding, waar en hoe vaak, wordt bepaalt door een gemeente. Niet overal kan direct gestrooid worden omdat dit onbetaalbaar is. Daarom zijn er routes gekozen met een hoge prioriteit (vaak doorgaande hoofdwegen) en later andere wegen. Trottoirs moeten in principe door de aanwonenden zelf worden schoon gehouden maar dat wordt lang niet overal gedaan. En als het wel gebeurd blijven er nog altijd delen over die aan niemand toebehoren en worden dus ook niet schoon gehouden.
De Seniorenraad wilde daar iets aan doen en zo is het idee ontstaan om zoutkisten te plaatsen in buurten zodat de eigen buurtbewoners op die plekken kan strooien. De gemeente steunt dit idee en heeft als pilotproject zoutkisten, zout en strooiwagen beschikbaar gesteld.
Pilot
De pilot duurt één winterseizoen. Daarna wordt de proef geëvalueerd en wordt gekeken hoe en of we hiermee verder gaan. De pilot beperkt zich tot eerder genoemde tien locaties en er worden dus tijdens de pilot geen extra zoutkisten beschikbaar gesteld. Het zout in de kisten wordt niet uitgedeeld aan inwoners en aan hen wordt gevraagd om zoveel mogelijk zelf sneeuw te ruimen.
Gelselaar
Toen Gelselaars Belang van dit initiatief hoorde heeft ze zich dus spontaan opgegeven voor deze pilot omdat ook hier geregeld klachten komen van (oudere) inwoners en inwoners met kinderen.
De terechte klachten komen over het algemeen neer op het feit dat ze niet fatsoenlijk naar de verschillende voorzieningen kunnen doordat het spiegelglad is. Gelselaars Belang vindt dat een ieder lopend of fietsend zonder de extreme gladheid de voorzieningen moet kunnen komen.
Een inwoner van bijvoorbeeld de Mölle moet “ongehinderd” bij De Klokslag, Florijn, kerk, sportveld, dorpsböke, peuterspeelzaal, school of bus kunnen komen. Om dit te kunnen bewerkstelligen zal Gelselaars Belang het initiatief nemen en buurten gaan benaderen hoe we dit de komende winter gezamenlijk gaan aanpakken.
Bestuur Gelselaars Belang
Terug naar overzicht