Gladheidsbestrijding Gelselaar
2 december 2013
Ter informatie aan alle inwoners van Gelselaar. Onderstaande brief is naar de 3 buurten gestuurd ter verspreiding onder de inwoners van de buurt waar het om gaat.
Beste inwoners kern Gelselaar in de buurten: (Diepenheimseweg (gedeeltelijk), Dorpsbevers en Krebbersstraat),
Het gladheidsbestrijdingsbeleid van de gemeenten is in de loop der jaren aangepast. Vroeger werden de meeste straten in steden en dorpen zoveel mogelijk sneeuwvrij gemaakt door hen zelf of door ingehuurde particulieren en loonwerkbedrijven. Die tijd is al lang achter ons want de gemeenten hebben, door o.a. het kostenaspect en milieu, voor een geheel andere aanpak gekozen. Of we het daar nu wel of niet mee eens zijn, we hebben er mee te maken. Er zijn wat gladheidsbestrijding betreft door de gemeenten A,B en C routes ingepland.
Voor de kern Gelselaar houdt dat in dat in 1e instantie alleen de paar doorgaande wegen daarin zijn opgenomen: Diepenheimseweg, Pierinkdijk en van Bevervoordestraat.
De afgelopen jaren hebben vele van ons ervaren dat er nogal wat ongemak was door sneeuw en gladheid op die plekken waar dus niet de 1e of 2e gladheidsbestrijdingsploeg komt. Met name ouderen konden niet lopend/fietsend bij verschillende voorzieningen komen. De Seniorenraad Berkelland wilde daar iets aan doen en zo is het idee ontstaan om zoutkisten te plaatsen in buurten zodat de eigen buurtbewoners op die plekken kunnen strooien. De gemeente steunt dit idee en heeft als pilotproject 10 zoutkisten, zout en strooiwagentjes beschikbaar gesteld. De pilot duurt één winterseizoen. Daarna wordt de proef geëvalueerd en gekeken hoe en of we hiermee verder gaan.
De gemeente blijft uiteraard haar normale gladheidsbestrijding uitvoeren.
Zoals bekend heeft Gelselaars Belang zich hier ook voor opgegeven en heeft ze inmiddels samen met een afvaardiging van de drie buurten in de kern overleg gehad hoe we dit kunnen aanpakken.
Aanwezig waren:
Andre Stoltenberg en Gerwin Dijkman (Dorpsbevers)
Dick Bogert en Jan Joost de Vries (Diepenheimseweg)
Frank Mensink en Hemco Kuitert (Meester Krebbersstraat)
Wim Kossink (Gelselaars Belang)
Uitgangspunt in dat overleg:
Alle inwoners moeten in de kern “ongehinderd” lopend of fietsend bij de buurlui, De Klokslag, Florijn, kerk, sportveld, dorpsböke, peuterzaal, school of bus kunnen komen. Een pad-breedte van ± 1 meter is voldoende.
Trottoirs moeten, zoals vermeld in de Algemene Politie Verordening, door aanwonenden zelf worden schoon gehouden.
Waar trottoirs ontbreken is het sneeuwvrij houden (pad 1 mtr. breed) op en langs de molsgoot het alternatief.
Wandel/fiets Routes van 1 meter breed:
De Mölle, zijde langs de senioren woningen tot van Bevervoordestraat (molgoot)
Van Bevervoordestraat (trottoir en molgoot)
Teeuwland (molgoot)
Dorpsstraat,langs woningen van de van Bevervoordestraat tot Florijn (molgoot)
Driessenweg, van Dorpsstraat tot Benneker (molgoot)
Pastorieweg langs Klokslag (molgoot)
Rondom kerk in overleg met kosters
Schoolstraat (trottoir en molgoot)
Krebbersstraat (trottoir)
Diepenheimseweg (busstation) van Schoolstraat naar van Bevervoordestraat (noodzakelijk?) (molgoot)
Zoals eerder omschreven wordt er vanuit gegaan dat de meeste aanwonenden zelf hun gedeelte van 1 meter breed sneeuwvrij kunnen maken. Voor hen die dat niet kunnen en voor de stukken “niemandsland” vragen we een ploegje vrijwilligers (evt. vutters) die bereid zijn samen de “sneeuwploeg” te vormen. Als deze routes sneeuwvrij zijn heeft het zout-strooien met de kleine strooier zin. We zullen degelijke sneeuwschuivers ter beschikking stellen.
Informatie over hulp bij het sneeuwruimen of om je aan te melden voor de “ sneeuwploeg” kan bij één van jullie hierboven genoemde (buurt) personen
Wim Kossink Gelselaars Belang
Terug naar overzicht