Gelselaar heeft tussen kerk en kroeg veel te bieden

woensdag 25 juni 2014


De Achterhoekse avond op zaterdag 5 juli in Gelselaar met dialectzanger André van Gessel, aan de vooravond van de ganzenmarkt, is koren op de molen van de inwoners die nieuwe mogelijkheden zien voor dit dorp. Tussen kerk en kroeg heeft Gelselaar volgens hen veel te bieden. Mede door het kunstwerk van de schrijvende meesters, dat hier gelukkig nog staat. Zij betreuren het ook dat de gemeente het uit voorzorg weggehaalde beeld van de ganzen nog steeds niet heeft teruggeplaatst.

Van Gessel geeft op 5 juli met leden van zijn band een gratis toegankelijk optreden. Op het terras van café Florijn, tegenover het kunstwerk van de schrijvers, waar dan ook een hapje en een drankje is te nuttigen. Hiermee komt er na vijf jaar een vervolg voor het culturele festijn waarmee het meistersbeeld van Anton ter Braak werd onthuld.

De Stichting Erfgoed Gelselaar, die al jaren met succes allerlei evenementen organiseert ter herinnering van de ganzenhouderij van weleer, is zeer ingenomen met het nieuwe initiatief van enkele andere inwoners van Gelselaar. Samen zien zij het ook als een mooie aanzet voor de ontwikkeling van het kerngebied van het beschermd dorpsgezicht Gelselaar.

Rita Bakker van café Florijn en Arend Heideman ontdekten de afgelopen jaren hoeveel mogelijkheden de kern van Gelselaar heeft voor het ontvangen van groepen met enige interesse voor de cultuurhistorie. Tussen kerk en kroeg bevinden zich allerlei bouwwerken en plekken waaraan boeiende verhalen verbonden zijn: onder andere de monumentale boerderij Winkels, de Brink met de verdwenen dorpsherberg Witmanshoes, de pastorie die verwijst naar de verdwenen Domineeshof aan de Koningsbeek die deed denken aan een Hof van Eden, het door huizen omkranste kerkje en het schrijversbeeld. Zowel Bakker als Heideman zijn ook al jaren nauw betrokken bij de inmiddels aan een stichting overgedragen boerderij Winkels. Zij hebben zitting in het toekomstige bestuur.

De kracht van Gelselaar ligt voor een groot deel in cultuurhistorie, benadrukken ook de bestuursleden van Stichting Erfgoed Gelselaar, die weer druk zijn met de voorbereidingen voor de ganzenmarkt met de verkiezing van de beste ganzenhoed(st)er op zondag 6 juli. In hun ogen is voldaan aan alle voorwaarden om de vruchten te plukken van de rijke historie van het dorp. Tijd om te oogsten, zeggen zij. De Achterhoekse avond kan naar hun smaak hiertoe de aanzet vormen.

André van Gessel brengt in Gelselaar een avondvullend programma, dat duurt van 20 tot 24 uur. Zijn ode aan meester Heuvel, de schrijver van Oud-Achterhoeks Boerenleven, staat in Gelselaar ook op het programma.
 


Terug naar overzicht