Agenda - zaterdag 19 oktober 2019

Appeldag Gelselaar

zaterdag 19 oktober 2019

Locatie: Bie Winkels Gelselaar

Gelselaar plukt met de Appeldag op zaterdag 19 oktober veel culturele en andere vruchten van een oude appelboom bij de monumentale boerderij Winkels. Naast een appelpers, kunstexposities en poëzie- en fotowedstrijden biedt de dag ook een masterclass schilderen stillevens, workshop gedichten schrijven, lezingen (van pomoloog en kunsthistoricus) en ander vertier, zoals een bakwedstrijd en kruisboogschieten in de sfeer van Willem Tell.

De organiserende Stichting Bie Winkels liet zich voor het festijn inspireren door een oude appelboom naast de monumentale boerderij Winkels aan de Dorpsstraat.

Masterclass schilderen en workshop poëzie
Gemikt wordt op activiteiten voor een breed publiek en kunst en cultuur van niveau (zie www.appeldag.blogspot.nl). Zo geeft Irma Braat, docent Wackers Academie en winnaar Nederlandse Portretprijs 2017, tijdens de Appeldag in café Florijn in Gelselaar een masterclass schilderen stilleven.

Schrijfdocent Desi Leijnen geeft een workshop gedichten schrijven, op een unieke plek: in de ‘grote kökken’ van boerderij Winkels, die normaal niet voor publiek toegankelijk is. Poëzie- en fotowedstrijden worden ’s avonds in de kerk van Gelselaar afgesloten met een cultureel festijn, met de poëtische titel ‘Onder de appelboom’, naar een gedicht van Rutger Kopland.

Poëzie- en fotowedstrijden
Om deelnemers aan  poëzie- en fotowedstrijden bij de Apppeldag in een vroeg stadium gelegenheid te geven in te schrijven werd eind maart al via een blog op internet informatie hierover gegeven. Voor de poëziewedstrijden zijn er twee categorieën: Nederlands en Nedersaksisch.  Voor zowel de fotowedstrijd als de poëziewedstrijden zijn ondertussen jurygroepen gevormd. Jennine Staring beoordeelt samen met dichter en journalist Sander Grootendorst en kunsthistoricus Jaap Nijstad de Nederlandse gedichten. Zij schreef veel kinderboeken, is een nazaat van de dichter A.C.W. Staring en woont net als hij ook op de Wildenborch.

Wedstrijd appeltaart bakken
Via de Appeldag krijgt ook het Gelselaarse bakfestijn van de afgelopen jaren een vervolg. Wie bakt de fraaiste en lekkerste appeltaart? Daar draait het deze keer om. Iedereen mag deelnemen en  thuis bakken. Tussen half een en een uur ’s middag kunnen taarten worden ingeleverd in café Florijn, aan de Dorpsstraat. Naast de officiële jury proeft en oordeelt een publieksjury. Wie deze middag koffie en appelgebak bestelt, mag een cijfer geven.

In nauwe samenwerking met Achterhoekse SapPers houdt de Stichting Bie Winkels deze zaterdag in oktober een persdag. Iedereen kan hier van eigen fruit sap laten persen.