Agenda - zaterdag 10 oktober 2020

Appeldag Gelselaar

zaterdag 10 oktober 2020

Locatie: Gelselaar


De voor de Appeldag inspirerende oude appelboom bij boerderij Winkels in Gelselaar, achter het kunstwerk van de drie schrijvende meesters, hangt dit jaar overvol met appels.
 

De Appeldag in Gelselaar op zaterdag 10 oktober biedt ondanks het coronavirus toch nog twee belangrijke onderdelen. De Achterhoekse Sappers komt naar boerderij Winkels. En het aan eeuwenoude Bentheimer waterputten ontleende thema ‘bron’ heeft heel veel poëzie opgeleverd. Via het informatieblog www.appeldag.blogspot.com kan iedereen van genomineerde en winnende gedichten meegenieten.

De organiserende Stichting Bie Winkels zag zich door het coronavirus uiteindelijk gedwongen alle andere programmaonderdelen te schrappen. Zo zijn er geen exposities en is er geen wedstrijd appeltaart bakken.

Route voor sappers
Voor de Achterhoekse Sappers gold al dat iedereen zich vooraf aan moet melden. Dit kan via een link op het informatieblog. Zo is een spreiding van de aanloop gegarandeerd. Om de aflevering van fruit bij de sappers en het verkeer in goede banen te leiden wordt dit jaar gewerkt met een voorgeschreven route en wordt de sappers opgesteld naast de boerderij. Voor deze met pijlen en borden aangegeven route moet de Dorpsstraat worden ingereden vanaf de Van Bevervoordestraat. Bij Winkels aan de Dorpsstraat 16 kan het fruit worden afgeleverd. Per auto of ander vervoer kan via de Schoolstraat en de Meester Krebbersstraat het afhaalpunt voor het sap worden bereikt, aan de andere zijde van boerderij Winkels.

Poëziefilmpjes op informatieblog
De poëziewedstrijden bij de Appeldag kunnen niet zoals vorig jaar met een druk bezocht festival in de kerk worden afgesloten. Ook een uitzending van de prijsuitreiking via een livestream op YouTube op 10 oktober kan niet doorgaan. Om toch iedereen kennis te laten nemen van bekroonde poëzie worden de komende dagen filmpjes geplaatst op het informatieblog. Via dit kanaal wordt ook de uitslag bekendgemaakt op 10 oktober.Het thema ‘bron’ voor de poëziewedstrijden dit jaar is ontleend aan eeuwenoud cultureel erfgoed. Nergens anders dan in dit Achterhoekse dorp staan nog Bentheimer waterputten met een jaartal erop uit de 16e eeuw, waarvan één met het jaartal 1579 bij Winkels.  

Voor de poëziewedstrijden bij de Appeldag werd weer gewerkt met twee categorieën: Nederlands en Nedersaksisch. Voor de Nederlandstalige categorie stroomden uit het gehele land en uit België gedichten binnen. In totaal zijn hiervoor 95 gedichten (van 63 dichters) ingezonden. Aanzienlijk meer dan de 40 van vorig jaar. De organisatoren zijn hiermee zeer ingenomen. Waarom de streektaaleditie deze keer met 22 gedichten (vorig jaar 25) ver achterblijft, is niet duidelijk.

Grensoverschrijdend met poëzie
De opzet voor het poëziefestijn bij de Appeldag dit jaar was grensoverschrijdend te zijn. In het spoor van de Bentheimer zandsteen voor de putten trok zo de grote Duitse dichteres Annette von Droste-Hülshoff (1797-1848) aandacht. Zij groeide op in Havixbeck bij Münster. Via een filmpje op het Appeldag-blog zal dichter, journalist en natuurkenner Sander Grootendorst haar werk belichten.